Kalıp Tasarımı Nedir?

ojuwz tarafından tarihinde yayınlandı

Kalıp tasarımı nedir?” sorusuna kalıpları boyutlandırmak ve tasarlamak için yapılan işlemler ve kalıpların konumunu doğru bir şekilde belirlemek için yapılan uygulamaların tamamı olarak cevap verilebilir. Kalıp tasarımı; saç kalıp tasarımı, bilgisayar destekli kalıp tasarımı ve metal kalıp tasarımı gibi farklı çeşitlerde olabilmektedir. 

Kalıp tasarımına başlayabilmek için elde üç boyutlu çizimler ya da detaylı resimler olmalıdır. Ayrıca kalıpta bulunan toleranslar, kullanılacak olan plastiğin yapısı, kalıplanabilme özelliği ve kalıbın yüzey özellikleri gibi faktörler belirlenmelidir. Kalıp tasarımında eğer tasarım karmaşıksa ürünün önce tahta veya plastik gibi bir malzemeden üretilmesi gerekebilir.  

Kalıp Tasarımı Nasıl Yapılır?

Kalıp üretim süreci parçanın modellenmesi ile başlar. Daha sonrasında kalıp tasarlanır ve kalıbın detay tasarımı yapılır. Bu sürecin ardından kalıp üretilir ve onaylanır. Bu aşamaların eksiksiz ve düzgün bir şekilde tamamlanması “Kalıp tasarımı nasıl yapılır?” sorusuna cevap olabilir. 

kalıp tasarımı nedir? nasıl yapılır?

Kalıp tasarımı nedir?” sorusu kadar kalıp tasarımının nasıl yapıldığı da sorulmaktadır. Kalıp ürün tasarımı yapılırken yukarıda verilen her bir aşama için bilgisayar destekli çizim programları kullanılır. Ayrıca kalıp tasarımı yapılırken istenilen her bir parçanın kalıplanmaya uygun olup olmadığı, kullanılacak olan malzemenin döküme olan uygunluğu gibi faktörler dikkate alınmalı ve kalıp döküm işlemi bu gibi hususlara göre uygulanmalıdır.

Bilgisayar Destekli Kalıp Tasarımı Nasıl Yapılır?

Bilgisayar yardımı ile bir ürünün biçimlendirilmesi sistemine bilgisayar destekli kalıp tasarımı denilmektedir. Kalıp tasarımında bilgisayar oldukça önemli bir yere sahiptir. Tasarımı uygulamaya geçmeden önce neredeyse her bir aşama önce bilgisayarda çizilerek ana hatları ortaya çıkarılır. Kalıbın ebatları bilgisayar yardımı ile belirlenir ve daha sonra buna göre bir zaman programı oluşturulur.

Kalıpların üretime geçmeden önce detaylı bir şekilde çizilmesi doğru sonuçlar elde etmek ve hataya düşmemek açısından önemlidir. Bu doğrultuda bilgisayarlı kalıp sistemi ile kalıbın teknik resmi detaylı bir şekilde çıkartılır ve kalıp üretime hazır hale gelir. 

Sac Kalıp Tasarımı ve Metal Kalıp Tasarımı Nedir?

Sac kalıp tasarımı metalin üretimi ve işleme sürecine göre şekillenmesidir. Aslında sac kalıp veya metal kalıp günlük hayatta birçok farklı alanda kullanılan malzemeleri üretmeye yarayan makinelere verilen addır. Metal kalıp tasarımı ile hayatımızda kullandığımız birçok ürün üretilmektedir. Bu ürünlerden bazıları şunlardır:

  • Televizyon parçaları
  • Otomotiv parçaları
  • Beyaz eşya parçaları
  • Cep telefonu parçaları
  • Ambalaj parçaları
  • Bilgisayar parçaları

Sac metal kalıp tasarımında ise sac metal kalıp düzleminde işlenir ve üretilir. İmalat sektöründe sıkça kullanılmakta olan sac metal ile metaller üzerinde boşluk bırakma, metal üzerinde çizimler gerçekleştirme veya metali bükme gibi işlemler uygulanır. 

Sac Metal Kalıp Tasarımı Nasıl Yapılır?

Sac metal kalıp tasarımı yapılması için öncelikle ürünün kalıp tasarımı yapılır. Bu işlem için bilgisayarda bulunan çeşitli uygulamalar kullanılır. Hata payı minimum olacak düzeyde ürünün 2 ya da 3 boyutlu resimleri çıkartılır. Daha sonra çıkartılan kalıp üretim yapacak olan firmaya gönderilir ve eğer onay alınırsa seri kalıp üretimine başlanır. Bu aşamada bilgisayar üzerinden yapılan kalıplar tamamlanır ve artık kalıp makinesinde üretime geçilebilir. 

Daha sonraki aşamalarda teknik personeller kalıp yapılacak çekirdek parçaları hazırlar. Kalıp makinesi harekete geçirilir ve kalıp için gerekli olan tüm malzemeler eklenerek kalıplama işlemi yapılır. 

Metal Enjeksiyon Kalıp Tasarımı Ne İşe Yarar?

Metal enjeksiyon kalıp tasarımı aynı türde plastiklerin seri üretimi için kullanılan bir yöntemdir. Yüksek hacimlerde aynı plastik parçalarının imalatı için kullanılan bu teknoloji, geniş malzeme aralığı sayesinde hemen hemen her termoplastik malzemede kullanılabilir. 

Kategoriler: Engineering

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir