CNC Tezgah (CNC Makinesi) Nedir?
CNC tezgah, imalat için gerekli olan makinelerdir. Makinelerin özellikleri ve çeşitleri hakkında bilmeniz gerekenleri, içeriğimizin tamamını okuyarak öğrenebilirsiniz.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte çeşitli parçaların çok daha hızlı bir şekilde üretilmesi ihtiyacı doğmuştur. CNC tezgah, bu ihtiyaçlara çözüm bulan metal, ahşap ve plastik gibi hammaddelerin işlenmesi aşamasında kullanılan makinelerdir. Bu tezgahın durdurulmasından eksen hareketlerine kadar her işlem, bilgisayar ortamında gerçekleşir.
Uygulanacak işleme göre CNC tezgah farklı çeşitlere sahiptir. Her birinin kendine özgü özellikleri olmakla birlikte genel olarak aşağıdaki kriterleriyle bilinirler:
- Tezgahlar işleme koyulan kodları sırasıyla okur. İşlemleri kaydeden bir hafızası yoktur.
- Makineleri kodlamak için G ve M kodları uygulanır.
- Herhangi bir hatanın olması durumunda işlem durdurulabilir. Hata düzeltilerek işleme devam edilebilir.
- Birden fazla dil kullanılmaya uygun makinelerdir.
Üretim için oldukça önemli olan bu makineler, günümüzde yaygın olarak kullanılır. Parça ihtiyacını temin etmesi, daha fazla rağbet görmelerini sağlamıştır. Bu tezgahlarla üretim için gerekli olan sistem hazırlanabilir. Hataları en aza indirmeyi ve çok daha hızlı bir imalat süreci geçirmeyi sağlaması açısından oldukça avantajlıdır.
CNC Tezgah Çeşitleri Nelerdir?
“CNC tezgah nedir?” sorusundan sonra en çok merak edilen konu, tezgah çeşitleridir. Genellikle akla ilk olarak torna ve freze tezgahı gelir. Ancak daha çok farklı CNC tezgah çeşitleri mevcuttur. Aşağıdaki başlıklarda bu çeşitlerin neler olduğunu ayrıntılı biçimde öğrenmeniz mümkündür.
CNC Torna Tezgahı
Üretim aşamasında kullanılan CNC torna tezgahı, malzemenin kesici takım vasıtasıyla talaş kaldırma işlemi yapar. Malzeme üzerinde kesici takımların takılarak hareket ettirilmesini sağlayan bilgisayar destekli tezgahlardır.
CNC Freze Tezgahı
CNC freze tezgahı, genel olarak doğrusal hareketlerin yapıldığı tezgahlardır. Açılı yüzeylerin işlenmesi, düz ve dairesel parçalar için kullanılır. Otomotiv, havacılık gibi birçok sektörün imalatında önemli bir yere sahiptir.
CNC Taşlama Tezgahı
İş parçalarında bulunan düzlem yüzeylerin taşlanmasına olanak tanıyan tezgahın adı, CNC taşlama tezgahı şeklindedir. Yatay ve düşel mil ile kullanılabilirler.
CNC Lazer Kesim Makinesi
Kesim işlemi sırasında CNC lazer kesim makinesi kullanılır. Hassas ve hatasız bir kesim işlemi için ideal olan makinelerdir. Dikkat edildiğinde herhangi bir aşınma sorunu olmaz.
CNC Delik Delme Makinesi
Parça üzerinde çeşitli deliklerin açılmasını sağlayan araç CNC delik delme makinesi olarak karşımıza çıkar. Yuvarlak, derin, açılı ve küçük deliklerin oluşturulması için idealdir.
CNC Plazma Kesim Makinesi
CNC Plazma kesim makinesi, plazma teknolojisiyle metalleri kesmeye yarayan araçtır. Sert metallerin şekillendirilmesi amacıyla da kullanılır.
CNC Router
X,Y, Z boylamlarıyla 3D kesim ve şekillendirme işleminde CNC router ahşaptan metale birçok parçaya uygundur. İşlem esnasında değişim yapılması gerekirse çizimi güncellemeniz yeterlidir.
5 Eksenli CNC Makinesi
İşlem esnasında aynı anda beş farklı eksen etrafında şekillendirmeye yarar. 5 eksenli CNC makinesi, karmaşık olan ürünler için uygundur.
CNC Tezgahlarında İşlenen Malzemeler Nelerdir?
Gördüğünüz gibi birçok farklı CNC tezgah türü vardır. Doğru malzemelerin bilgisayar ortamında tasarlanarak ortaya çıkmasını sağlar. CNC malzemeleri olarak metal, ahşap ve plastik sayılabilir. Malzemelerin bu tezgahlarda işlenmesi birçok açıdan avantaj sağlamaktadır:
- İşlem öncesinde planlamalar daha kısa sürer.
- Ayarlama, ölçü gibi işlem sırasında oluşan vakit kaybı önlenir.
- İnsan faktörünün olmamasından dolayı daha hızlı işlem yapılır.
- Tezgahların çalışma performansı her zaman yüksektir.
- İmalat sırasında oluşan maddi kayıplar en aza indirilir.
- Parça imalatı için geçiş süreci daha hızlıdır.
- Kalıp ve şablona ihtiyaç olmadığından masraf daha azdır.
- Depo için büyük alana gerek yoktur.
Yukarıdakiler dışında parça üretimi sırasında yapılan bir hatadan dolayı tüm çalışma sonlanmaz. Sadece düzenlenmesi gereken işlem değiştirilir. CNC tezgah avantajları arasında bu durum, işlemlerin daha sorunsuz ilerlemesini sağlar.
Tezgahlarda işlem yapmadan önce detaylı bir imalat planı oluşturmanız yeterlidir. Periyodik bakımlarını uzman bir kişiye yaptırmanız çok daha doğrudur.
CNC Tezgahında Yapılan İşler Nelerdir?
Havacılık, otomotiv, savunma ve kalıpçılık gibi çeşitli sektörler için üretilen parçalarda, CNC tezgah kullanılabilir. Seri ve hatasız bir imalat açısından tezgahların kullanılması önemlidir. Parçanın planı bilgisayar ortamında yapılır. Tezgahın programı, bilgisayar hafızasında saklıdır. Uzman kişiler tarafından kullanılarak sektörün ihtiyacı olan parçaların üretimi kısa sürede gerçekleşir.
0 yorum