Sac Metal Şekillendirme Nasıl Yapılır?
Sac metal şekillendirme işleminin nasıl gerçekleştiği merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu içeriğimizde konu hakkında bilinmesi gereken detayları, en anlaşılır haliyle ele aldık.
Sac metal şekillendirme, yassı şeklindeki metal levhanın bükülerek ve kesilerek istenen şekle getirilmesi ile yapılıyor. Bu işlemler sonrasında kullanım için uygun hâle getirilen parçalar, gereken yerlerde rahatlıkla kullanılabiliyor. Şekillendirme işlemlerinde birçok malzeme kullanılıyor.
Birden fazla yöntem ile gerçekleştirilen sac metal şekillendirme işlemlerinde oldukça dikkatli davranmak gerekiyor. Malzemelerin kalitesi, ölçülerin doğruluğu gibi unsurlar şekillendirme işlemleri için büyük önem taşıyor. Bu nedenle işi doğru yapmak ve verimli bir sonuç alabilmek adına işinde profesyonel olan kişilerden hizmet almak gerekiyor. Bununla birlikte kullanılan makineler de büyük önem taşıyor. Peki, bu makineler nelerdir?
Sac Metal Şekillendirme Makineleri Nelerdir?
Son dönemlerde sıklıkla kullanılan sac metal şekillendirme makineleri, birden fazla çeşidiyle işlemleri kolaylaştırıyor. Bu makine çeşitleri arasında ise şunlar ye alıyor:
- Lazer Kesim Makineler: Sac metali kesme işlemini gerçekleştiren lazer kesim makineler, N2 ve O2 kesim gazlarıyla rezonatör üretilmekte olan işlenecek yüzeye, fiber kablolar ile iletilmesiyle gerçekleşmektedir.
- Abkant Pres Makineler: Bu makineler sac metali bükerek şekillendirmede kullanılmaktadır. Zımba ve alt kalıp arasına yerleştirilen metal sıkıştırma işlemi ile bükülür. Bu sayede sac metal şekillendirme işlemleri tamamlanır.
- Panç Pres Makineler: Bu makineler, sac metal üzerinde delme işlemi yapılmasında kullanılır.
Birçok çeşidi olan makinelerin kullanımları birbirinden farklılık göstermektedir. İşlemler de birbirinden farklı olduğu için bu hususlarda farklı tekniklerin kullanılması olağan bir durumdur.
Sac Metal Şekillendirme Yöntemleri Nelerdir?
Günümüzde birden fazla sac metal şekillendirme yöntemi bulunmaktadır. Sac metallerin kaliteli bir şekil alabilmeleri adına dikkatli uygulanması gereken bu yöntemler ise şunlardır:
- Kesme Yöntemi: Sac metaller için şekillendirme yöntemlerinden biri olan kesme işleminde, iki yanı kesici olan makineler kullanılır. Bu makinenin arasına yerleştirilen parça dikkatli bir şekilde kesilir ve şekil verilir. Bu yöntemde kesme ardından sırasıyla ayırma ve son olarak da zımbalama işlemi uygulanmaktadır.
- Bükme Yöntemi: Bu yöntemde sac metalin şekil alabilmesi adına germe işlemi uygulanır. Düz bir eksen de gerilen metal, istenen şekle sokulur. Bu hususta iç kısımda yer alan metal iyice sıkıştırılır ve eksen dışında kalan metal ise gerilir.
- Çekme Yöntemi: Çekme yönteminde ise sac metal, kalıp boşluğunun tam üzerine yerleştirilir. Ardından ise zımba konulan metali boşluk tarafına iter. Sürtünme ve sıkıştırma işlemleri ile ilerleyen yöntem sonucunda metale istenen şekil verilmiş olur.
Sac metal şekillendirme yöntemleri, makineler tarafından biçimli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu yöntemlerin dışında belli başlı birkaç yöntem daha bulunmaktadır. Verilecek şekil doğrultusunda seçilen yöntemler, doğru bir uygulamayla rahatça uygulanabilir ve ortaya iyi sonuçlar çıkabilir. Bunun için doğru makine ve malzemeleri seçmek, uygulama adımlarına dikkat etmek önemlidir.
0 yorum