Prototip Geliştirme 

Prototip Geliştirme

Prototip Geliştirme

Müşterilerimizin talep ve ihtiyaçlarına göre prototip ürün geliştiren, aparat ve makine imal eden firmamız, teknolojik dizayn programlarını kullanarak imalat öncesi üç boyutlu tasarımlarda tüm test ve denemeleri yaparak, istenen kalite ve başarıyı en kısa süre ve düşük maliyetle sunabilmektedir. Mühendislik ve tasarım hizmetlerimizi sektörde yaygın olarak kullanılan CAD/CAM/CAE programı Solidworks ve Autocad programlarımız ile hızlı ve güvenilir şekilde gerçekleştiriyoruz.

Prototip geliştirme yeni bir ürünün piyasa sürülmeden önce hedef kitleye tanıtılmasını amaçlar. Müşterilerin ürünü tanımasını sağlayan prototipler geliştirilecek ürünün son aşamaya en yakın halidir.

Prototip ne demek?” sorusu basit bir şekilde cevaplandırılacak olursa “ürün taslağı” denilebilir. Ürün taslağı olan prototipler çeşitli testlere tabi tutularak seri üretim öncesi son ürünün geliştirilmesine olanak tanır. Bu nedenle prototip geliştirme yeni bir ürün sunmanın en kritik adımlarından birisini oluşturur. Sac parçalar veya talaşlı imalat ile üretilmesi gereken prototiplerin tasarımından, üretim sonrası testlerine kadar müşterilerimize hizmet vermekteyiz.

 

Prototip Nedir? Prototip Ne Demek?

Yeni bir ürün oluşturma ya da geliştirmenin en önemli aşamalarından birisi de prototip geliştirmektir. Bu nedenle sıkça sorulan “Prototip nedir?” sorusunun cevabı oldukça önem arz etmektedir. İlk örnek veya model anlamlarını taşıyan prototip, herhangi bir somut nesnenin ilk ve en ilkel türevidir. Bu prototip fiziksel ya da dijital formda olabilir. Prototiplerde temel amaç tasarım sürecindeki bir ürünün ona en benzer örneğini son kullanıcılarla, yatırımcılarla ya da iç kullanıcılarla buluşturmak, işlevsel ve mekanik özelliklerinin ürünün amacına uygunluğunu test etmektir.

 

Prototip Geliştirme Nedir?

“Prototip geliştirme nedir?” sorusu yeni bir ürünün tasarım sürecindeki en önemli adımlarından birisini kapsamaktadır. Yeni ürün geliştirme aşamasında yapılan prototip geliştirme, ürünün piyasaya sürülmeden önceki son örneğini kullanıcılara sunar. Uygulama sayesinde nihai kullanıcılardan veya iç kullanıcılardan olumlu ya da olumsuz geri dönüşler alınır. Bu geri dönüşlerin ışığında gelişme aşamasında olan ürün üzerinde çalışmalara devam edilebilir ve son halini alması sağlanabilir.

Prototip geliştirme 3 boyutlu cad programlarında tasarlanır. Sonrasında tercih edilen materyal kullanılarak ilk üretim yapılabilir. Bu noktada önemli olan nihai ürünü kullanıcılara sunmadan önce tasarlanan ölçü ve özelliklere sahip en iyi numune ürünü test proseslerine tabi tutmak ve geliştirebilmektir. Yeni ürünlerin piyasaya sürülmeden önce hedef kullanıcı kitlesine en kaliteli ürün hizmeti vermeyi amaçlar. Bu sayede şirketlerin girebileceği mali zararlar önlenebilir.

 

Prototip Kalıp Nedir?

Prototip kalıplar tasarım sürecindeki ürün seri üretime geçmeden önce test aracı olarak kullanılmaktadır. Kısaca prototip, kalıp ürün geliştirilmesini destekleyerek hızlı bir şekilde oluşturulmasını sağlar. Kalıp prototip sayesinde nihai üründe gidilecek tasarım değişiklikleri daha kısa sürede ve daha az maliyetli bir şekilde uygulanabilir. Kalıp prototip üretirken prototip sayısına ve baskısı alınacak malzeme çeşidine göre çeşitli yöntemler kullanılır.

 

Prototip Üretimi Nasıl Yapılır?

Prototip üretimi nihai ürünün kullanım amacına göre farklı biçimlerde gerçekleştirilebilmektedir. Prototip üretim aşamalarında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bu hususlara dikkat edildiğinde başarılı bir prototip üretimi gerçekleştirilmiş olur:

 

    • Prototip üretiminde çok detaya girilmemesi ve prototipin basit tutulması gerekmektedir.
    • Prototip kullanıcı geri dönüşleri dikkate alınarak yeniden tasarlanabilir. Bu nedenle prototip üzerinde fazla zaman harcanmamalı, maliyeti düşük tutulmalıdır.
    • Prototipler nihai ürünün amacına uygun üretilmelidir. Bu kapsamda prototip üretim malzemesi iyi seçilmelidir.

Bu noktalara dikkat edildiği takdirde prototip üretim aşamaları sorunsuz bir şekilde ilerler.

 

Prototip Aşamaları

Prototip üretim metoduna ve materyaline göre farklı aşamalardan geçerek kullanıcılara sunulur. Genellikle prototipler beş farklı aşamadan geçmektedir. Bunlar:

 

    • Tanımlama
    • Özelliklere odaklanma
    • Üretim
    • Test etme
    • Sunma

Bu prototip aşamaları sonucunda etkinliği kanıtlanmış, nihai ürünün eksiksiz bir örneği hazırlanarak kullanıcılara sunulmuş olur.